Györ

Motivacija – ''zdaj talent, potem idol''
Baron Pierre de Coubertin je svoje ime zapisal v anale zgodovine, ko se je leta 1894 – pred 118 leti – zavedel, kako pomembne so olimpijske igre, pri čemer je na pariškem kongresu predlagal, da bi obudili duh olimpijskih iger. Madžarski predstavniki so bili leta 1894 prisotni skupaj z ustanovitelji. Olimpijski komite Madžarske je bil eden prvih ustanovljenih nacionalnih olimpijskih komitejev. Madžarska delegacija je že na olimpijskih igrah leta 1896 osvojila dve zlati medalji. Madžari še danes s ponosom izgovorimo ime Alfréd Hajós, saj je bil naš olimpijski šampion. Hkrati je zanimivo, da so zunanji bazen v mestu Győr leta 1931 zgradili prav po načrtih Alfréda Hajósa.

Organizacija Evropskega mladinskega olimpijskega festivala bo velika vzpodbuda za madžarski šport, saj predstavlja dobro osnovo za razvoj mladih. Po koncu iger se bo vsa infrastruktura v mestu Győr lahko še naprej uporabljala v okviru mladinskih centrov, v katerih se bodo kalili prihodnji zmagovalci. Geslo ''Talenti zdaj, idoli v prihodnosti'' predstavlja motivacijo in vzpodbudo za številne prihodnje generacije. Igre EYOF na tisoče otrok opomnijo na pomen športa ter vzbujajo občudovanje sošolcev in prijateljev, ki svoje kolege vidijo stati na zmagovalnem odru oziroma jih vidijo tekmovati na festivalu. Hkrati so igre tudi dober zgled za zdrav način življenja in ljubezen do športa.

EYOF predstavlja pustolovščino, srečanje različnih kultur, zametke novih prijateljstev, prve karierne začetke in morebitno odskočno desko za prihodnje šampione. Cilj kandidature je poleg vsesplošnega zasledovanja interesov športnikov in športnic tudi omogočanje nastanka kulturnih stičišč, odpiranje držav druga drugi in promoviranje madžarske kulture. To tudi žene našo kandidaturo za mesto Győr: ''En duh, vsa EVROPA.''
Legendarni železni petelin
Dobro poznani simbol mesta Győr, železni petelin, so na Trgu donavskih vrat postavili Turki leta 1594, potem ko so osvojili mesto. Poveljnik zavojevalcev je bil prepričan, da je grad nemogoče osvojiti, zato je ponosno rekel: Győr bo ponovno v krščanskih rokah samo takrat, ko bo
železni petelin začel kikirikati in ko bo polmesec pod njim postal polna luna.  

Ko so madžarske čete v želji po zavojevanju gradu štiri leta pozneje prišle do Fejérvárskih vrat, se je eden izmed pogumnih konjenikov povzpel na železnega petelina in počakal na prvo jutranjo zarjo. Ko se je začel delati dan, je začel posnemati kikirikanje petelina; žarki vzhajajočega sonca pa so se v tem trenutku zlili s polmesecem, zaradi česar je bilo videti, da je polna luna. Turki so mislili, da se je prerokba uresničila in da se je Bog postavil na stran Madžarov. V vsesplošni paniki je razneslo njihove sode smodnika, zaradi česar je bilo bitke konec.

V spomin bogoskrunstvu
Eden izmed najlepših baročnih spomenikov v mestu Győr je Skrinja zaveze, ki je na Gutenbergovem trgu. Kip ima zanimivo zgodovino: leta 1729 so nekega vojaka obtožili mnogoženstva, zato je z lažnim imenom prebežal v jezuitski samostan. Mestni stražarji so zgradbo blokirali, s čimer so dezerterju preprečili pobeg. Škof se je domislil načrta: med velikonočnim obhajilom je bil v mestu po navadi sprevod, zato je vojaka oblekel v ministranta, da je lahko ušel. Na žalost so ga kljub tem naporom prepoznali. V splošni zmešnjavi je škofu iz rok padla monštranca, ki se je razbila na koščke. Celo dunajski cesarski dvor je slišal za to bogoskrunstvo in kralj Karl III. je zaukazal, da morajo prebivalci mesta Győr Boga zaprositi za odpuščanje, tako da postavijo ta kip. Zakaj pa spomenik prikazuje prav Skrinjo zaveze? Po legendi so v zaprto skrinjo položili razbite dele blagoslovljenega zakramenta evharistije in monštranco; vse od takrat jih stražijo angeli.


 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji